Sunday, December 2, 2012

How to make oliveoil? / Hoe maak je olijfolie?


New extra virgin olive oil 2012.

Of course, first olives harvesting, that is top-sport. Nets under the olive trees, take the olives out with a  comb, take the small branches out with come along with the olives from the trees. And collect the olives in crates for the trailer. At the end of the day, tired but fulfilled we go to the mill. 
At the mill the  olives go in large bins,  and they are weighted. With the fork lift- truck they go in another reservoir where under a conveyor belt runs and this  takes the olives, right for the  bath. They are 3 times washed to get rid of all the dirt. 


The mill is that machine right up in the foto.
Than with another conveyor belt they go to the mill, this is nothing else than a super-fast hammer mill which the olives are complete grind. The result is an Olive knit (looks a lot like a green tapenade) which goes in the bin with a rotating blade. The olives knit gently heated to 26 degrees. Here resides  half an hour, the Oli is careful loss of the knitting



Horizontal decanter


This knit pumped in the horizontal decanter. This revolves around very quickly as a horizontal centrifuge. Here separates the fixed parts from the liquid parts. 


vertical centrifuge.

Than the  liquid parts goes to  the vertical centrifuge. Where the olive oil are separate from the water. The extra Virgin olive oil is born. 100% pure juice without additive


Juice, 100 % natural extra vergine fruity Olive oil!


Natuurlijk  ga je eerst olijven oogsten, dat is op zich al topsport. Netten onder de olijfbomen, met de kam die kleine olijven eruit halen, de olijven verzamelen, de kleine takjes wat meekomt met de oogst verwijderen. En in Bakken doen in de aanhanger. Aan het einde van de dag moe maar voldaan op naar de molen.

Bij de molen aangekomen eerst de  olijven in grote bakken doen, en worden ze gewogen. Met de heftruck gaan ze in een andere bak waar een lopende band onder loopt en deze neemt de olijven mee, hup het bad in. Ze worden 3 x gewassen om te ontdoen van al het vuil.

Dan met een andere lopende band gaan ze door de molen, dit is niets anders dan een supersnelle hamermolen wat de olijven compleet stuk slaat. De olijven brei ( lijkt veel op een groene tapenade) Gaat de bak in met een ronddraaiende schoep.  Hier wordt de olijven brei voorzichtig verwarmd tot 26 graden. Hier verblijft het een half uur, de oli komt voorzichtig los van de brei.

Dan wordt deze brei overgepompt in de horizontale decenter. Deze draait zeer snel rond zoals een horizontale centrifuge. Hier scheidt de vaste delen met de vloeibare delen. Via een leiding gaan de vloeibare delen naar de verticale centrifuge. Waar de olijfolie zich scheid van het water. De olijfolie extra Virgin is geboren. !00 % puur sap zonder toevoegingen.



No comments: