Wednesday, February 29, 2012

Paaltjes timmeren

In het jaar 2008 heb ik Carinena aangeplant tussen de bestaande wijnplanten welke er al stonden  ( jaargang 1972) regelmatig gaat deze oude knarren dood of mijn ploeg neemt er eentje mee. En dan vervang ik ze in februari gelijk. Ze staan geformeerd als een Vase. Een oud en goedkoop systeem van wijnbouw. Een stammetje omhoog en 3 a 4 armen de lucht in.

In november controleer ik  of er wijnstokken zijn dood gegaan, en bestel ik ze bij mijn wijnstokken leverancier in Frankrijk. De dode wijnstokken merk ik met een plastiek rood-witte lint. Kan ik ze gemakkelijk terugvinden.


Maar de aanplant van 2008 gaan langzaam, ze hebben veel concurentie van de oudere wijnplanten welke er tussen staan. Maar ze gaan gelukkig niet dood. Er stond altijd een klein bamboestokje bij, maar deze wordt nu slecht  en breken vaak af of geven onvoldoende steuning aan de groeiende wijnstok. Nu een echte houten stok ernaast, dan blijven de wijnstokken netjes recht groeien. 
Maar veel werk is het wel. 500 keer een paaltje met een hamer de harde grond inrammen. Met een rubbertje de wijnstok aanbinden aan het stokje. En gelijk maar het onkruid verweideren rondom. Allemaal handwerk, 2,5 dag ben ik er mee bezig geweest,
 gelukkig dat is ook weer af. 


No comments: