Monday, February 13, 2012

calçot

Gisteren bij Stefan en Karin gelunched in hun  nieuwe townhouse of Falset-City. Nu hebben ze een achtertuin, en het is tijd voor de CALÇOTADA. In de maanden december tot maart wordt dit gegeten hier in de regio van Catalunya, een groot feest is het dan.  En het liefst buiten bereid, boven een vuurtje plat op de grond met daarop scheuten van de druivenplanten.


Ze zien eruit als preien maar het zijn speciaal gekweekte grote lente-uien. Langzaam worden ze gaar op het vuur, Al sissend ,helemaal zwart moeten ze worden.


Als ze gaar zijn nog even doorwarmen in oude kranten en hup zo op tafel. lekkere zwarte handen krijg je ervan, maar dat deerd allemaal niet.

De buitenste schil trek je er zo van af, en dan laat je deze ui zo naar binnen glijden als een haring. Maar eerst doopen in de zelfgemaakte Romesco saus. ( papika, uien, knoflook, hazelnoten, amandelen gaar maken in de oven, schillen eraf en pureeren, met zout en peper, olijfolie en balsamico)

Het feest is compleet, maar als voorgerecht eerst een catalaanse salade met  rauwe  gezouten stokvis ( eerst uitgewaterd natuurlijk) met ook Romesco saus. daarna de  calçots, en een half lam van de BBQ  als toetje met de nieuwe wijn oogstjaar 2009 Terra Negra!
No comments: