Tuesday, January 3, 2012

Verse patat in de olijfolie

Zelf gemaakte patat is toch het lekkerste. Maar helaas hebben ze in Spanje niet die top Nederlandse aardappelen.


Olijfolie heeft vele toepasingen, de soort arbequina waar wij van Terra Personas gebruik van maken is werkelijk voor alles te gebruiken.

Natuurlijk als olijfolie over salades, dressings, als natuurlijker smaakversterker over de vis, vlees, groentes, marinades, in sausen. En in alle pannen, en op de BBQ,  te gebruiken. Zelfst olijfolie over chocolade is goddelijk.

Natuurlijk kan je ook je eigen smaak eraan geven door middel van kruiden  zoals, basilicum, kervel, knoflook, etc.

Maar wij gebruiken de olijfolie ook om patat in te frituren!

Al de producten wat je kan kopen om te fruturen verbleken bij het gebruik van echte olijfolie!
De pataten zijn veel minder vet, perfect droog, knapperig, en geen vette bek, een lekker mondgevoel en smaak dus.

Dat broodje aap verhaal dat je niet in de olijfolie kan bakken of frituren moet nu ook eindelijk eens de wereld uit. Je kan namelijk perfect bakken en frituren in de olijfolie extra verge. Ja je verliest wat van de smaak, dat is waar, maar je houdt nog genoeg over om werkelijk het verschil te proeven met een gewone bak(olijf) olie.

Het enige wat je goed in de gaten moet houden is de temperatuur. Deze mag niet boven de 180 graden uitkomen. Dus de frituur gewoon op 160 graden zetten, en daarna het product erin, daarna hoger draaien.
Hoger dan 180 graden is echt niet nodig, die hoge temperaturen heb je niet nodig. Dat geld ook voor op het fornuis.

Olijfolie in de pan, temperatuur op laten komen, alvast wat in de pan doen, tot het gezellig bakt/braad/frituurt. Gaat alles relaxed dan de rest erbij. Vuur eventueel wat hoger zetten om het op temperatuur te houden. Je moet er dus wel bijblijven voor het beste resultaat. Gaat de olijfolie spetteren en is je gasstel een olie bad, dan is de temperatuur veel te hoog.

En weet je, olijfolie extra verge is best wel duur, dus een wok en daar een halve liter olijfolie in doen, en dan frituren! Zie foto. De olijfolie afkoelen en verzamelen in een bakje voor de volgende keer! Ook wij gooien het niets weg.  Gebruik tot 4 a 5 keer is goed mogelijk.

Probeer het maar eens.


4 comments:

Anonymous said...

Wij telen in Egmond de nederlandse kampioen patat aardappels (Agria's)
Wij nemen wel wat poot aardappeltjes voor je mee kun je in Spanje ook heerlijke patatten bakken.
gr. Hans en Anja

Anonymous said...

kom maar op met die pootaardappelen, dan stoppen we ze in de grond als jullie er weer zijn in februari.
die aardappelen hier zijn waardeloos.

saludos ruud

Harold & Rina Wijts-Dekker said...

Allereerst nog de beste wensen voor het nieuwe jaar. Ben je de feestdagen toch wel naar Nederland geweest. Maar helemaal mee eens dat het hier slechte aardappels zijn en als jij ze gaat verbouwen, komen we t.z.t. heerlijke aardappels bij jou kopen.

Groeten Rina & Harold
Camarles

ruud said...

Hola Harold en Rina,

Jullie ook een goed jaar toegewenst daar beneden!

Ze moeten nog eerst de grond in, en genoeg water krijgen, dat zal wel een probleem worden in juni. Dus ze blijven klein. maar ik kan er al naar uitzien! Maar pasta blijft toch mijn voorkeur hebben.

saludos ruud