Sunday, February 26, 2012

Rubberen

Na al dat snoeien en mesten met Max ( hij is inmiddels weer terug naar Nederland)  is de volgende stap weer aan de beurt, rubberen noem ik dat. De wijnpanten worden geformeerd in een T. De stam is ongeveer 70 cm hoog en links en rechts een arm. Uit deze arm komen de scheuten omhoog waar de druiven onderin aan komen te hangen.
zwarte gummie, deze bindt je om de 2 armen heen, elk 3 dus totaal 6 per plant.
Deze 2 armen moeten goed opgebonden worden op de ijzeren draad welke daar loopt tussen de palen door. Want al die druiven is een heel gewicht, en dat moet goed gedragen worden. Anders buigen die 2 armen door en kunnen ze breken zeker als ze nog jong zijn.

detailfoto van een arm, opgebonden op het draad.
met deze klus ben je ook 3 dagen bezig, alles nalopen, sommige armen zijn dood gegaan , en de reserve scheut dient zich al aan en moet opgebonden worden. Of de jonge aanplant in 2008 doet het soms ook niet op sommige lokaties en komen later. Ook deze worden nu gedaan. En soms breken deze gummies ook en moet je het herstellen. Want een mooie strakke wijngaard is ook een lust voor het oog, als alles recht en netjes staat toch!


No comments: