Thursday, January 12, 2012

Mandarijnen

Het is toch wel een beetje mijn ideaal om een eigen madarijnen of sinaasappelboom te hebben op mijn finca. Want je woont tenslotte in Spanje.
In 2007 heb ik er een aangeplant tussen mijn olijven, maar na de eerste winter stopte hij ermee. 
Dan maar niet. Verderop richting Mora La Nova wat tenslotte veel lager ligt dan dit gebied waar wij zitten groeien ze vollop. Ook in de Priorat wat ook hoog ligt ben ik ze ook tegen gekomen. 
Dus het kan wel!

Die groene struik is de mandarijnenboom, op de volle zon en beschut tegen de noordewind.

Deze bomen staan pal op het zuiden, met de hele dag de zon erop,tegen een wand of een stenen muur gesitueerd, weg van die koude noordelijke winden. En dan kan het wel, en ook op 400 meter hoogte!
Toen ik de vorige keer in de rivier was om de Kaki boom te bewonderen zag ik ook dit plantje staan. 
 Maar dat lijkt wel een sinsaappelstruik! 

Maar deze heeft wat stekels rondom het stammetje en dan is het een mandarijn. Daar doen we het ook wel voor, vindt ik helemaal niet erg.


Mandarijnen zitter er niet aan, zo te zien is hij in de winter van 2010 stukgevroren, en deze groei op de foto is de groei van 2011. Een gezonde struik is het geworden. Deze gaan we maar even verwennen. Wat ploegen en het onkruid verweideren rondom. Wat schapen mest doet de rest. Voor de zekerheid zal ik er wat bubbeltjesplastic omheen doen als het wat kouder gaat worden. Met voldoende ventilatie rondom om hem niet te verstikken.
En dan maar wachten op de eerste oogst Terra Personas Mandarijnen in november 2012!

2 comments:

Anonymous said...

mag ik deze oogst al vast reserveren???
gr
Jacqueline

Ton said...

Hoi Ruud,
Bedankt voor de informatie. Ook al hebben wij ons huis in Andalusie, in de winter staat er toch een harde koude noorderwind.Ik wil graag wat critus- en fruitbomen neerzetten dus dat ga ik maar aan de oostakant doen. Ze krijgen dan wel iets minder lang zon maar ik denk dat de groeiomstandigheden daar wel beter zijn.
Succes met je mandarijnen en je hele Finca natuurlijk.
Met groeten Ton