Monday, January 9, 2012

Kaki Sharon vrucht

Kerstboom met oranje ballen
Tijdens de olijvenoogst wees een van de plukkers mij erop dat er beneden bij de rivier El Siurana een Kaki boom stond. Verhip dat heb ik in al die jaren niet gezien, dat wij ook zo een boom hadden!
Toch maar eens een keer heen gaan. Al afdalend de rivier in. Het niveau verschil is meer dan 50 meter, maar goed te doen. Ik heb ook een kerstboom, met oranje ballen!


De vrucht heet ook wel Sharon, met de kerst kwam ik ze tegen in de supermarkts in Nederland. Van orgine komt deze vrucht uit Azie. En de boom groeid in subtropiche gebieden....  Hij ziet eruit als een dikke oranje vleestomaat. En zit erg vast aan de boom zelf, en daarom valt hij er niet zo gemakkelijk van af.  Hij is nog kogelhard en moet een aantal weken rijpen om hem te eten.


Als hij rijp is smaakt hij wat apart, beetje abrikoos/ kiwie-achtig. Toch niet echt lekker, maar wel heel zoet en barstensvol vitamine C schijnt.  Geeft mij maar een verse oranje/groene mandarijn. Ik heb een emmer meegenomen van deze Kaki vruchten naar boven en deze laten rijpen. Sjam van gemaakt, ook niet echt lekker, helaas. Maar als je het zelf wil proberen, ze moeten echt allemaal rijp zijn, en geen suiker en gelatine toevoegen, dat heeft deze vrucht genoeg van zichzelf.No comments: