Wednesday, October 5, 2011

Samso oogsten

Samso of te wel carineña is aan de beurt om te oogsten. De suikers zijn goed, 14 % Alcohol en dat is voor carineña heel goed. Deze druivensoort verkrijgt zijn suikers minder gemakkelijk dan de andere soorten zoals garnacha of tempranillo.
suikers meten dmv de refractometer.
De suikers zijn belangrijk, om aan het juiste alc % te komen in de fles, maar daarnaast moet de druiven natuurlijk mooi rijp zijn, en dat zijn ze nu ook! Dat test je door ze te proeven; eerst de pitjes open bijten, geen vervelende onrijpe smaken, het schilletje moet ook vriendelijk, rijp en zwoel smaken. 

Garnaxcha, maximaal 2 kg per plant gemiddeld,.

15 kg per krat.
Alles gaat in de kratten,alles weer handwerk. Op naar de bodega wegen, proeven. Alles is oke. Mooie kleine besjes. De kilo's vielt wat tegen, maar dat kwam door die hete zomermaanden en het gebrek aan water in de grond, en daardoor ook meer suikers in de druiven. 

De oogstploeg 2011, Xavie met zijn mannen.

Al de druiven zijn er weer af, weer een jaar werk is om in de wijngaard. De oenoloog gaat aan het werk in de bodega, in November proeven we de eerste tank- samples. Jaargang 2011 coupage wordt geboren.

No comments: