Saturday, October 8, 2011

olijven inmaken om te eten.


De olijven gaan in bad voor 10 dagen.
 Het is al weer een paar jaar geleden dat ik olijven heb ingemaakt om ze te eten. Lekker bij de borrel of door de sla.

Maar het is veel werk, en daarom doe ik het niet elk jaar. Het liefst pluk je ze groen in de maand oktober, want dan zijn ze het lekkerste, vlezig, kruidig en wat hard. ls je ze zwart inmaakt worden ze zacht en papperig, en dat vindt ik bij de arbequina niet lekker.

Maar in ieder geval ze gaan voor 10 dagen in bad van koud water, elke dag het water verversen.
Daarna een pan op het vuur en met 10 % keukenzout toevoegen, met wat verse finca kruiden zoals majoraan en thijm. beetje verwarmen dat het zout is opgelost en de kruiden hun smaak afgeven.


De olijven in de potten doen en de warme pekel erbij doen, eventueel nog wat anijszaad en knoflook tenen erbij. deksel erop en in de kast zetten. In februari pot openen, en proeven, zijn ze al lekker en niet meer bitter dan de helft van de pekel eruit laten stomen en aanvullen met water. Zijn ze nog niet zout genoeg en bitter nog een maand laten staan en in maart weer proberen. de kleur is inmiddels wel veranderd van groen naar bruin, maar ze smaken lekker!

Voor het gebruik kan je ze nog een paar dagen marineren  met verse olijfolie, tijm, en een sinaasappelschil er door heen te doen.

No comments: