Wednesday, September 14, 2011

Sira


Gisteren hebben we Sira (sirah)  geoogst, niet al te veel dit jaar, daar de plantjes nog jong zijn en ik graag wil dat ze hun krachten nog één jaar sparen om te groeien. Volgend jaar zijn ze volwassen en gaan ze het 5 e levensjaar in. Dan moeten ze volop in de productie.
nood breekt wet
Mijn tractor is stuk gegaan, en deze heb ik nu hard nodig om alle geoogste druiven naar boven te brengen naar mijn aanhanger. Dus mijn tweede "tractor" is me nu van dienst. Om de bakken met de sira-druiven  te transporteren naar de aanhanger.

Dan op naar de bodega waar ze met smacht op me zitten te wachten, ontstelen, kneuzen en hup de Terra Personas- tank in om de druiven verder te laten fermenteren tezamen met het toegevoegde speciaalgist voor extra fruitexpressie. Voor ongeveer 21 dagen, daarna persen, en weer de schoongemaakte tank in om de malolactische fermentatie te doen. daarna lekker licht gekoeld verder laten rijpen. Nog een paar keer oversteken de komende maanden, en een gedeelte op Frans eiken, maar dat moet nog beslist worden tezamen met de oenoloog welke druivensoort op welk hout gaat. Maar dat doen we pas in november.

Augustus was erg heet en nu is het ook te warm voor de tijd van het jaar, temperaturen boven de 30 graden in de schaduw. Deze temperaturen laten de druiven versneld afrijpen en de suikers zijn hoog dit jaar, dus jaargang 2011 wordt een wijn met wat meer alcohol helaas, de natuur laat zich niet sturen.


sira 15 kg per bak

No comments: