Wednesday, September 7, 2011

Kreta

De afgelopen vakantie hebben wij doorgebracht in Kreta. Lekker weer en een windje, dus goed uit te houden.
Maar na een paar dagen horizontaal te hebben gelegen aan het strand of het zwembad had ik het alweer gezien.
Er was gelukkig een dorpje om de hoek waar je wat kon rondsnuffelen. Zo kwam ik in de plaatselijke supermarkt waar ze ook boeken verkochte over de olijfolie van Kreta. Daar heb ik er een van gekocht natuurlijk en op mijn strandbed zitten uit te pluizen.

Een van de dingen welke me het meeste opviel uit het boek was het verbruik van olijfolie. In Engeland is dat 0,3 liter per kop van de bevolking, belgie 0,5 liter  Spanje 10 liter, Italië 11 liter en Kreta 30 liter.

Wouw dat is veel, het schijnt dat  Kreta het laagste sterftecijfer heeft van Europa, in combinatie met veel groente en vis. ( het mediterrane dieet dus).

30 liter lijkt heel veel en is het ook, maar in Spanje gieten ze er ook op los, ze frituren ook in de olijfolie, en na gebruik gieten ze alles weer in de gootsteen, de dosis olijfolie ook op het bord is hoog, en daar blijft ook vaak het nodige achter.

Vlak bij dat strand waar ik dus lag was ook een bar, heel mooi, kon je elke dag de zon zien ondergaan met een biertje in je hand. Aan de Kretenzer dame erachter vroeg ik of het waar was die 30 liter. Ze bevestigde mijn vraag, want haar vader had 100 olijfbomen waar 100 liter olijfolie vanaf kwam.

Dus kortom, gebruik meer olijfolie in combinatie met groente en vis, en dan leef je langer..


1 comment:

Anonymous said...

is goed; neem je nog wat voor ons mee als je weer komt>