Monday, March 14, 2011

Ze hebben het moeilijk

Toen ik deze wijngaard kocht in 2006 was hij niet in topvorm. Veel dode wijnplanten en veel gaten tussen de rijen waar ooit druivenplanten stonden. Deze heb ik in 2007 geheel gerenoveerd, een Catalaan zou alles eruit jassen en opnieuw beginnen, zelf vindt ik dat zonde van de kwaliteit wat deze oude wijnplanten voort kunnen brengen.  De druivenplanten is van de soort carinena, geplant in 1972. Ze zijn lekker oud nu en er komen prachtige kleine trossen vanaf.

Dus met een mini-digger al de dode en legen plekken de wortels eruit behaalt in 2007 van zijn voorganger. En opnieuw aangeplant. Nu een aantal jaar later wil het nog niet echt vlotten. De jonge aanplant heeft veel concurrentie van zijn grotere broers naast zich. Ze trekken al het water uit de grond en daardoor groeien ze wat trager, en gaan er vele weer dood. Maar ik ga stug door met opnieuw aanplanten en het verzorgen van de jonge aanplant.

Op de foto boven dat bamboestokje waar de nieuwe loot van de familie ernaast probeert te overleven.
Maar het komt eraan. de stam is gevormd, dit jaar gaat de punt uitwaaieren naar 3 zijscheuten wat later de armen worden. Dus nog 2 jaar en dat laat ik er wat druiven aanhangen voor het eerst. Tja boeren is geduld hebben, maar 6-7 jaar wachten voor de eerste kleine oogst is wel erg lang!   Had die Catalaan toch gelijk?

2 comments:

Ton said...

Hoi Ruud,

Wat is het lastig om niet te twijfelen. Ik zou denken probeer het tot je ziet dat het echt niet gaat zoals je had bedacht. Is het niet zo dat vanuit proberen- zelfs tegen alle adviezen in van de ervaren mensen om je heen- soms de mooiste resultaten onstaan. Je kan altijd nog zeggen"jongens jullie hadden gelijk".
Ik heb respect voor je doorzettingsvermogen.
Veel succes.

Met groeten Ton

Anonymous said...

Hola Ton,

Ja het is bloed zweet en tranen. Maar het is allemaal de moeite waard.

Saludos ruud