Monday, January 17, 2011

Curs nivell basic de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris.


Of te wel de beginners cursus om als boer producten te mogen gebruiken om plagen en ziektes de kop in te drukken.( spuitlicency)   In Europa  al vele jaren verplicht, in Spanje ook natuurlijk, alleen ze deden er niets mee.

Maar sinds 1 januari 2009 begonnen ze "moeilijk" te doen. Ach wat heet, de producten wat je wil kan je gewoon kopen en de machines ook zonder je spuitlicency te hoeven laten zien. Terwijl dat "officieel" niet kan, controles  is bijna onmogelijk in deze wirwar van bergen, weggetjes, etc.

Maar toch me plicht opgepakt en deze cursus gaan volgen. Een mooi boek op zijn Catalaans krijg je opgestuurd, en gelijk met een proefexamen. Rustig aan de bladzijden van dit boek doorgebladerd. In de  Catalaanse taal, en  als je er de tijd voor neemt lijkt best wel veel op Castiliaanse, dus al doende kan je er best wel uit komen, maar na een uur had ik het wel gehad.

Door naar het proefexamen. Opsturen via de mail naar mijn tutor ( leraar) en de volgende dag had ik het terug, 7 fout van de 20. Niet slecht vond ik zo, maar mijn tutor schreef erbij dat ik er meer aan moest doen.

Dan maar de multiple choice vragen leren uit het boek achterin. De rest vindt ik best, want het is allemaal onzin,en nutteloze vermoeiende langdradige informatie.

Mooie tractor!


Begrijp me niet verkeerd hoor! De zorgen voor het miljeu en voor mijn eigen gewas staat al zeer hoog in mijn vaandel. Daarbij gebruik ik nauwelijks chemische middelen, en uitsluitend als het echt niet anders kan. Onkruidbestrijders gebruik ik al helemaal niet. En de rest is je gezond verstand gebruiken en weten waar je mee bezig ben. Ik leer dat niet uit een boek, maar dat ondervindt ik of krijg advies van de verschillende mensen uit mijn omgeving.

Het examen wordt in Constanti gehouden, de agrarische school van de omgeving. Een paar uur luisteren wat voor verschillende nozels er allemaal zijn, en de machine wordt uitgelegd welke ik al een paar jaar gebruik. Eindelijk aan het einde van de ochtend examen. De resultaten van het theoretisch examen wacht ik met spanning af, het zal nog wel even duren denk ik.  Gelukkig was deze wel in het Castiliaanse, viel me niet tegen van die Catalanen!

No comments: