Friday, April 30, 2010

ONKRUID

 Eindelijk, gisteren was ik klaar. Al dat +*&@$ -onkruid weghalen bij de jonge aanplant van de olijven en de wijnplanten. Dit doe ik met de hand, met zo een Spaanse schep, een soort brede korte pikhouweel. Dan sla je met fors geweld in de grond om de wortels en onkruid rondom de plantjes te verweideren.

Het onkruid was hoger geworden dan het plantje zelf. Dan gaan ze verstikken en krijgen te weinig zon, dus het moest gedaan worden. Maar dat is voor de laatste keer, want ik verdom het om zo verder te gaan. Het is niet om te doen, dat gehak in de inmiddels hard geworden grond door de zon.

2 maal per dag smeer in me in met factor 30 om niet te verbranden, met een  zonnenhoed op, en het water gutst het water van mijn gezicht af. 5 liter water drink ik op het momend per dag om mijn vochtbalans op peil te houden. Maar dat was gisteren voor het laatst dus. Want ik ga een desbrossador kopen, een bosmaaier.

Waarom deed je dat dan niet eerder? Hoor ik jullie dan denken! terecht, dat weet ik eigenlijk ook niet!
Het is zo wie zo goed om de aarde rondom hert jonge plantje om te ploegen met de hand, de wortels van dat taaie gras te verweideren. Als ik ecologisch wil gaan boeren is elke handeling met de grond zelf in de vorm van ploegen etc ook taboe. Dus vandaar. Dus we laten het onkruid groeien en rondom de planten maaien we het om met de bosmaaier. Wellicht nog een picadora nodig, een soort maaimachine achter je tractor om de paden tussen de rijen onder controle te houden.

2 comments:

Anonymous said...

toch levert al die bloemetjes wel mooie foto's op! Van de bovenste foto, heb je van die bankaal ook nog een foto nadat jij langs bent geweest?
gr
Ja

Anonymous said...

Hola,

nee alleen de onkruid rond de jonge aanplant weggehaald. dus dat onkruid is weer 10 cm langer.
maar straks gaat de zon harder branden, en brandt hij alles dood.

saludos ruud