Monday, April 26, 2010

ITV

ITV staat voor de Inspección Técnica de Vehículos.
of te wel de Spaanse APK voor autos etc.

Maar ook mijn tractor moet elk jaar hier naar toe, je bent er een hele ochtend mee bezig, eerste van El Molar naar Mora de Ebre een uur rijden in de vrije lucht. Je meldt je  bij de receptie, de afspraak had ik de vorige keer al gemaakt.

Met de map onder je armen en 35 euro armer mag je aansluiten in de rij.  Dit is ook een voorbeeld hoe een land kan doorschieten in zijn eigen procedures.
Een hele lange tijd bestond er zo iets niet in Spanje, dus dat moet aangepast worden in lijn met het EU  regels.

Dus wat verzinnen ze dan:  Een gecomputeriseerde teststraat. Met zo min mogelijk invloed van de operators zelf, om tot zo standaard en objectief mogelijk resultaat te komen. Tja je kan er wat van zeggen, maar ik moet er elke keer weer om lachen als ik er weer naar toe moet.

De uitlaatgassen  en het geluid wordt getest, de verlichting, je gordels, de deuren, je remmen, de stabiliteit van de wielophanging bij auto's. En elke keer mag je een paar meter opschuiven, op naar het volgende meetstation. Als alles klaar is mag je nog eens 15 minuten wachten  op je sticker.

Tot volgende jaar, mijn tractor was weer goedgekeurd, en weer een stempel erbij. Op het testrapport stond dat mijn remlichtten  het niet deden, en toch goedgekeurd!  Hè hoe kan dat?

No comments: