Monday, November 30, 2009

Wat is het verschil?


Het verschil in het gewicht van de olijven van de olijfbomen is groot.
De arbequina is zo wie zo een van de kleinste olijven welke er bestaan op de wereld. En dat zijn er veel. Dat geeft ook aan waarom er zoveel verschillende typen olijfolies zijn, elke type olijf geeft een ander karakter aan de olijfolie.
Die grote olijven zijn van mijn nieuwe aanplant in 2006, nu reeds 3 jaar oud. Ze wegen per stuk ongeveer 2,5 gram. Omdat het een jonge aanplant is, hebben de wortels alle gelegenheid om te groeien en om water op te nemen, zonder concurrentie te hebben van zijn buren.
( En dan is dat broodje aap verhaal dat de olijfbomen de eerste jaren geen olijven dragen ook uit de wereld. Want vorig jaar, dus 2 jaar oud droegen ze ook al olijven, weliswaar heel weinig maar toch.)
Die kleine olijven ook Arbequinia uiteraard zijn van een oude boom, >100 jaar oud, met een breder wortelstelsel, en meer concurrentie van zijn buren. Deze olijf weegt 0,7 gram per stuk!
Een extreem verschil dat wel, maar de rest valt hiertussen hoor. Ze zien er net uit als kersen en bosbessen. Deze kan je wel eten , de olijven helaas niet, hartstikke bitter zijn ze en vies. En dat is nu ook weer het vreemde, de olijfolie is er wel heerlijk van!

2 comments:

Udo said...

Is er ook nog verschil in kwaliteit tussen jonge bomen en oude? Met wijnstokken wel, maar dan kan je het oplossen door de opbrengst te verlagen en zo de kwaliteit van jonge stokken verhogen. Werkt dat met olijven ook zo?

Anonymous said...

Hola udo,

Bij wijn is de kwaliteit vrij simpel te sturen, je haalt wat trossen weg etc. Maar bij olijven is dat een stuk moeilijker. De olijven zitten verspreid over de gehele boom, ongbegonnen werk dus.

Verschil tussen oude en jonge bomen is er wel. Maar meestal gaat het allemaal bij elkaar om een uniforme olijfolie te krijgen. Ik kan me voorstellen dat er bij oude bomen meer polyfenolen in zitten, en minder water in de olijven zelf, dus meer smaak.

saludos ruud