Wednesday, November 11, 2009

stroom

Mijn stroom regel ik met een generator.

Ik heb geen vaste aansluiting op het net, de publieke stroommasten staan aan de overkant van de rivier El Siurana. Om een kabel te krijgen moeten ze 2 a 3 ,masten bijplaatsen, en een kabel graven van min. 300 meter naar ons huisje toe naar boven op de berg. Je zult het wel begrijpen dat wordt niets, ook dat je gehele installatie zelf moet betalen.
Dus mijn generator draait er lustig op los een paar uur per dag. De generator geeft 220 Volt af en de lader, kastje rechts tegen de muur laadt mijn accu's vol tot 24 volt. De 3 blauwe kasten zetten de 24 volt stroom weer om naar 220 volt voor direct gebruik.


En waarom dan geen zonnenpanelen, hoor ik regelmatig!
Ik wil ze graag plaatsen, maar subsidie in Spanje krijg je niet. En ze zijn nog steeds heel duur.
Ik heb er 7 nodig a € 750 per stuk. Plus een regelaar en kabels en een ophangframe. Dus alles gaat kosten voor een verbruik van 1000Ah
€ 7500,- Dit zijn eenmalige kosten in theorie, maar het grote probleem is diefstal. Ze zijn dol op die paneelen.
Dus een oplossing van dit probleem heb ik nog niet.

2 comments:

Anonymous said...

Ha Ruud,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. We vroegen ons even af of je daar of hier zou zijn voor je verjaardag (en Sint Maarten). Maar waar je ook bent we wensen je nog heel veel gezonde gelukkige jaren met veel mooie wijn en olijfolie. Hartelijke groeten,
Martin en Henriëtte

Anonymous said...

Hola Henriette,

Dank voor je bericht!

Mijn verjaardag heb ik samen met Jacqueline in Spanje gevierd.
Lekker weer hier, en de wijn zit op vat! De olijven gaan we de komende week oogsten! beloofd een recordoogst te worden in kwaliteit en kwantiteit.

Saludos ruud