Monday, February 16, 2009

calcots


Gisteren was ik uitgenodigd bij Stevan en Carien. Twee belgen welke in falset wonen. Stevan laat zijn eigen cava maken, en verkoopt het in Europa, en vertegenwoordigd 6 plaatselijke bodegas. Tja dat wordt dan belletjes borrelen op de zondagmiddag.
Op het menu staat calcots, dit zijn grote dikke lenteuien, welk op een speciale manier worden geteeld, om het witte gedeelte wat langer te maken. Calcots doe je op het rooster van de bbq. eerst maakt je het vuur aan, en leg je er daarna wijntakken op, dit geeft de al zoete uien een verfijnt ombeschrijvelijke gecarameliseerde smaak aan de ui. Pik zwart moeten ze zijn, van de hitte barsten ze open, en dan gaat het goed. Tussentijds
warm houden tussen kranten en die Spaanse dakpannen op elkaar. Je pakt een zwarte ui, houdt het uiteinde vast en zo trek je de buitenste laag eraf. je houd een ware witte delicatesse over, nadat je deze ingdompelt heb in de Romesco sauce. Je eet het als een haring. En je vingers worden pikzwart, lekker. Nog nooit gegeten, en lekkkkker.
Die romescosauce is ook al een openbaring, fijngemalen amandelen, hazelnoten, met knoflook, olijfolie, azijn, geroosterde paprika's, tomaten. Je begrijpt het al, deze zondag kan niet meer stuk.


No comments: