Tuesday, December 30, 2008

Lapland

Tweede kerstdag heeft oma Persoon de familie verast met een reis naar Fins Lapland. Ze is 75 geworden en dat moest op een andere manier gevierd worden! Actief, avontuurlijk en niet standaard. Dus met 21 man op naar Kemi. Dat is gelegen aan de Baltiche zee in Finland. We hadden mazzel met het weer, redelijk helder en maar -2 tot -10 graden en weinig wind. De dagen zijn kort, om 9.15 kwam de zon op, tot ongeveer 2 meter boven de horizon om 16.00 uur was het pikdonker. De gehele dag was de lucht mooi rood gekleurd, en echt licht wordt het natuurlijk niet.
De eerste dag naar de ijsbreker, helaas ging de boot niet uit, te weing ijs, dus korte rondleiding gehad op de boot. De haven moet ijsvrij blijven het gehele jaar voor de afvoer voor de papieren en staalindustrie.
In de middag naar de dierentuin, de Finse dieren bewonderd in hun natuurlijke leefomgeving. Zoals uilen, arenden, otters, bevers, wolven, rendieren, elanden,ijsberen etc.
In de avond natuurlijk de sauna in, lekker heet. Met een heet bad in de buitelucht. En natuuurlijk onderdompelen in een uitgehakt gat in het ijs van het meer.
Morgen deel twee van deze avontuurlijke reis.

No comments: