Tuesday, December 23, 2008

kwaliteit/zuurgraad


Vaak zie je op het etiket van een fles olijfolie het zuur % staan. Hoe lager des te beter. Veel mensen weten niet wat dat inhoudt.
Ik hoop het hier uit te leggen:
Vrije vetzuren ontstaan door de aanwezige zuren in de olie ( het hoofdbestanddeel van olie)welke worden open gebroken in vrije vetzuren, wat veroorzaakt kan worden door oxidatie ( enzymatisch reactie van het olieaandeel in de olijf met zuurstof uit de lucht) tijdens het proces van olijfolie maken.
Dit begint al met de olijf, vers aan de boom en met de oogst, is deze gaaf en zonder kneuzingen. Want gekneusde olijven geeft extra oxidatie aan de aanwezige olie in de olijf. De opslag en vervoer naar de olie molen, gaat dit zonder beschadigingen en zonder te veel vertragingen.
Het persen van de olie uit de olijven, gebeurt dit ook snel, en schoon. dit vertaalt zich in het vrije zuur %.
Onze olie van Terra Personas heeft na analyse 0,1-0,3 % vrije oliezuur. Dit is heel laag. De maximale norm voor extra virgine olijfolie is 0,8 %. , zonder toevoegingen, afwezigheid van gebreken, en geen vaste deeltjes. Dus een laag vrije oliezuur is een goede indicatie voor de kwaliteit van de olijfolie, maar het heeft geen enkele invloed op de smaak zelf!!

No comments: