Thursday, June 21, 2007

Oogst

In Spanje staat alles er goed bij, de olijven staan in bloei, de trossen met druiven worden gevormd, en de amandelen hangen weer aan de bomen. Tijdens de bloei dit voorjaar van de amandelen heeft het in de nacht gevroren waardoor veel bloesem dood is gegaan. Veel amandebomen dragen dus dit jaar geen vrucht. Niet alle bomen of -soorten hadden hier last van.

De wijnstokken heb ik in januari goed teruggesnoeit, op elke arm een stift met 2 ogen. Daaruit komen de 2 scheuten welke de wijntrossen gaan dragen. De rest van de scheuten met de in ontwikkeling zijnde druiventrossen weggehaald heb ik weggehaald, maar de groei blijft sterk.. In juli ga ik verder het aantal trossen beperken; we willen immers kwailteit en geen kwantiteit zoals de vorige eigenaar. Gemiddeld komen we, denk ik, uit op maximaal 1.5 - 2.0 kg per plant druiven. Maar deze druiven zijn intens geconcentreerd met niet te veel suikers hoop ik (dit geeft alleen maar te veel alcohol in de wijn). Ook dit is te sturen, als je veel alcohol wilt, moet je gewoon de blaadjes weghalen rondom de druiven en de zon doet de rest, dit heb ik dus niet gedaan. Wij streven naar een wijn met 13,5 % alcohol.


Ook de olijven hebben goed gebloeid, maar niet uit elke bloem komt een olijf (helaas). Er is dus veel "valse" bloei, maar dit is een normaal verschijnsel. De kleur is geel wit, 4 bloemblaadjes en 2 stampers. De komende maanden ontwikkelen de pit en het vruchtvlees.

No comments: