Monday, April 30, 2007

D.O.Siurana

Dit bordje staat voor de oude antieke stenen brug over de rivier El Siurana, na deze brug neem je gelijk de eerste weg links om bij onze finca te komen. Onze finca is gelegen aan de de rivier El Siurana, Comarca El Priorato.

In Spanje hebben ze ook Denomicion de Origen op het gebied van olijfolie. De DO Siurana is één van de totaal 9 DO-gebieden.

De DO Siurana omvat 13.000 hectaren, met een jaarlijkse productie van +/- 3000 ton olijven, 90% hiervan is de Arbequina-olijf. Deze olijfsoort is uitermate geschikt voor dit gebied met het (mediterane) klimaat, weinig regen (max 600 mm per jaar), de grondsoort en de methode van cultiveren. Elders in Spanje wordt de Arbequinia ook aangeplant, maar daar komt een olijfolie vandaan met andere kenmerken. De olijven worden allemaal met de hand geoogst en getransporteerd naar de plaatselijke coöp, waar er olijven worden gecentrifigugeerd en de olijfolie wordt geproduceerd. De techniek die gebruikt wordt, heeft zich aangepast aan de hedendaagse tijd. Tegenwoordig zijn de gebruikte materoalen van roestvrijstaal.

Als de olijven binnenkomen bij de Coöp, worden ze gewogen, gewassen, de blaadjes verwijderd, daarna worden de olijven en door verhitting tot een temperatuur van max 38 graden C, wordt de olijfolie uit de pulp geëxtraheerd. Daarna gaat de pulp in de centrifuge, waar het water en de olijfolie er apart uitkomen, daarna wordt de olie gefilterd. Dat is alles, er komen geen hulpstoffen aan te pas, geen chemische middelen of andere enge zaken; dus puur natuur.

De olie gaat in tanks waar het geconditioneerd wordt bewaard totdat de olie wordt gebotteld. De smaak is werkelijk fantastisch, als je teminste van olijfolie houdt. De kleur is goud-groen, de smaak is zacht, licht, een zoetje, met kenmerken van gras, banaan, appel, meloen, amandelen en verassend gepeperd van smaak.
Dus jullie begrijpen het al, er komt in ons huis geen andere olie meer binnen dan alleen 100 % arbequinia olijfolie uit de regio. Het gebruik van een pakje boter hebben wij de laatste jaren al beperkt, maar nu helemaal.
Als je eenmaal gewend bent aan de vele toepassingen in de hedendaagse keuken, zoals over de sla, in de koekenpan, door de wokgerechten, in recepten, in de frituur, wil je niet meer anders.
Want het is niet alleen lekker maar suuuuuper gezond, het verlaagt het cholsesterol (HDL), bevat vitamines, meer en enkelvoudige onverzadigde vetzuren.
Maar het belangrijkste is, dat als je er eenmaal aan gewend bent je niet anders meer wil, dus we zien voor de toekomst potentie genoeg.


No comments: