Wednesday, February 17, 2010

Calçotada ( spreek uit als kalsotaadaa)


De Calçotada is een Catalaanse culinaire traditie. Ze worden gegeten als een nieuwe haring. Hoofd naar achteren en langzaam naar binnen laten glijden. Het bord is een oude moorse dakpan, de uien verpakt in oude kranten om ze lekker warm te houden na het grillen aan tafel.
Deze lange en dikke lenteuien worden speciaal gekweekt. Het witte gedeelte is langer en dikker dan een gewone lente ui. Je bereidt ze op een open vuur, met de snoei van de wijnplanten. Dit geeft een aparte smaak aan de uien.
De lenteuien worden gaar is de schil, je hoort het sissen op het vuur.
Aan tafel dopen we de lenteuien  in de romesco sauce. ( zie link in archief hoe deze gemaakt moet worden)

http://terrapersonas.blogspot.com/2009/10/romesco-saus.html

 Een hele aparte beleving in smaak, en eetmanier. Je moet niet vies zijn van zwarte vingers, en na het einde van de dag ben je doorweekt van de geur van de wijnstokken-barbeque en de uien. Daarna nog wat cordero ( lam) en een creme catalana ( soort creme brulee) en het nodige wijn. En er is weer een geslaagde zondagmiddag voorbij!

 Helaas nog niet verkrijgbaar in de Nederlandse horeca.
Hier zijn ze wel te koop on line: http://www.moncalçot.com/ maar weet niet of ze deze ook naar Nederland exporteren?
Wie is de eerste?

No comments: