Wednesday, January 27, 2010

Help!


Als wijnboer sta ik ingeschreven bij de Consell Regulador de Denominaco de Origen Montsant.

Dat is natuurlijk verplicht, je krijg een mooi nummer als viticultor ( wijnlandbouwer).

Want als je je druiven naar de bodega brengt moet je je pasje met het registratienummer laten zien. Dat is van belang dat alle druiven uit het specifieke gebied komen en voor de statistiek van de D.O. Montsant zelf. En dat je aan de eisen en voorwaardes voldoet ( maximaal aantal kg per hectaren, min aantal potentieel alcohol, etc) mag je D.O. Montsant op je label te zetten.


De wijnetiketten moet je, voordat je ze laat drukken eerst laten goedkeuren door de DO Montsant zelf. Dat heb ik natuurlijk ook gedaan. En goedgekeurd natuurlijk.


En wat blijkt; nu krijg ik een mail van die vriendelijke mensen, of ik zo spoedig mogelijk mijn etiketten moet laten zien, want ze zijn nu illegaal, en niet gekeurd door de D.O. Montsant!

Dus ik netjes en gelijk een mail teruggestuurd met de etiketten welke ik nu gebruikt. 2 dagen later mailen ze me terug, ze zijn niet goed!

Mag er geen Priorat op zetten, en geen Cataluña, De letterhoogte van D.O. Montsant moet 4 mm zijn. Toch maar even nagemeten, wat blijkt hij is 4 mm. Brilletje nodig?


Op zich zijn dit prima eisen hoor, geen problemen mee, maar niet als je er nog vele 10 duizenden van heb liggen in de oude versie. En goedgekeurd en al in 2007.


Als ik weer naar Falset ga, loop ik maar even bij ze maar naar binnen, met de goedkeuringspapieren van de vorige versie van etiketten. Help! Typisch Spanje!

No comments: