Friday, January 8, 2010

De druiven van Terra Personas - Sira


Sira de Catalaanse benaming voor Syrah dus. Slechts 8 % wordt er jaarlijks geoogst van de rode druivenvariëteiten uit de DO Montsant. Maar is hard aan een stijging bezig.
Ook voor mij een van de interessantste druiven. Want hij heeft van dat lekkere fruit, en is ideaal te assembleren met de overige variëteiten welke ik heb staan.
Na de winter komt hij gemiddeld tevoorschijn in het vroege voorjaar. Maar hij rijpt vroeg af. De scheuten zijn lang en kwetsbaar. Daarom moet je meer draden hebben om de scheuten goed vast te houden tegen de straffe winden.
Deze druif staat op een andere onderstok nl 41B. Syrah is gevoelig voor kalk ( chlorosis). En ik heb erg veel kalk in de grond zitten. Maar met de combi van deze onderstok, moet hij het gaan doen. Hij heeft wel eens last van een slechte vruchtzetting, dus geeft hij wel minder druiven.
De wijnen van deze duif zijn van een goede alcohol %, met een intense kleur, en heeft veel aroma zoals; viooltjes, leer tabak, drop, kruidigheid, zwarte peper, aardbei, bosbessen, bramen, pruimen, kruidnagel, chocola, truffel. kortom je begrijpt waarom deze wijn mij favoriet is.
Maar het hang wel van de methode van vinificatie af welke smaken je op de voorgrond laat komen en in welke verhoudingen. En of je er rode wijn of roze van laat maken.

2 comments:

Anonymous said...

Het is natuurlijk ook mogelijk om een Syrah kloon uit te zoeken op een juiste onderstam ik heb de Entav 102 op SO4 hier in Noordholland staan en die geeft hier mooië trossen en heeft ruim half oktober tussen 75 en 80 oe plus 7 tot 8 zuur.

Groet Ruud uit Venhuizen oja nog een mooi en gezond wijnjaar.

Anonymous said...

Hola Ruud,

ja er zijn heel veel mogelijkheden om de onderstok uit te zoeken al naar gelang van de bodemsamenstelling en de soort welke erop geent wordt.

Ik zit dus in een gebied met niet al te veel water en veel kalk. Dat kan je van dat zeiknatte Noord Holland niet zeggen!

een best (wijn) jaar met veel zon toegewenst!

saludos ruud