Wednesday, December 2, 2009

Oli fruity 2009 is er.


De oogst is in volle gang, en de Molen ook, om er lekkere Oli d, Oliva Verge Extra van te maken. Eerst worden de olijven gewogen, daarna gaan ze in de eerste machine, daar worden de blaadjes erafgeblazen en de olijven gewassen.
Daarna worden ze met een schroef getransporteerd naar de molen, deze slaan alle olijven stuk, incl de harde pitten. Zie foto 2.
De volgende stap gaan ze in een bak met een roewerk erin om de olie uit de brei te extraheren. Dit duurt ongeveer 30 minuten bij 27 graden C. Als laatste gaan ze de decanter in, hier wordt de brei met het water gescheiden van het goudgroene olijfolie extra verge.
Via die prachtige blauwe teil gaat de verse oli de prive inoxtank in.
Daar blijft het een paar dagen staan, om de grove vaste delen te scheiden van het de oli. Voor het bottelen krijgt ze nog een lichte filtering.
De laatste foto is de verse ongefilterde oli, een 40 minuten waren het nog olijven, nu oli.
Hier moet echter nog de vaste delen gescheiden worden van de oli. Daarom ziet het er een beetje vreemd uit. Maar alles komt goed.





No comments: