Sunday, October 11, 2009

zelf wijn maken stap 2


In mijn schuurtje in de wijngaard van Terra Personas, nu omgedoopt tot Bodega Mas Persones. Maak ik ook zelf wijn, geheel voor eigen consumptie.
200 kg garnatxa ( garnacha) en 250 kg sams├│ ( carinena) heb ik gebruikt.
Het heeft lekker staan te borrelen in de kuipen, voor 2,5 week, zonder toevoeging van gisten, en andere vage hulpmiddelen, dus puur natuur. Natuurlijke gisting dus.
Het geheel had een suikergehalte van ongeveer 23 brix, dit komt overeen met 15 % alcohol, als alle suikers vergist zijn. De temperatuur was maximaal 25 graden, dus dat is ook goed. 1 a 2 x per dag de schillen rustig doorgeroerd door de most/wijn, om goede kleur en een intense smaak te krijgen van de schillen.
Voordat ik weer naar Nederland ga moet het geheel nog uitgeperst worden. Wil het nu wat verder uitpersen dan de vorige keer, zoek naar meer tannine. Het heeft genoeg zuren en wat extra tannine tesamen met de barrique van 225 liter moet het geheel in harmonie zijn na een jaar rijpen.
De gegiste en gekneusde druiven gaan met de maatschep de perskorf in, deksel erop en draaien maar met de hand. Steeds verder gaat de deksel naar beneden, in het begin is het een makkie, maar zodra de schillen bij elkaar komen is het vloeken en zweten geblazen. Het zweet staat op me rug als de klus geklaard is. De perswijn gaat met de emmer en een trechter het wijnvat in. Tot deze geheel vol is, de stop erop en wachten maar. In het wijnvat gaat alleen de carinena. De garnacha gaat op staal. Dat glimmende ding in de hoek. Klus geklaard, en alles schoonmaken.
In december steken we de wijn over, laat het drap (oude gistcellen en andere vaste delen van de druiven) eruitlopen, vat schoonmaken en weer vullen. Op naar het voorjaar, waar hij vanzelf de malolactiche vergisting krijg als de temperaturen weer gaat stijgen. Bij deze tweede vergisting breken de rauwe harde zuren af tot zachtere frisse zuren. En regelmatig proeven doen we natuurlijk ook om het geheel in de gaten te houden.

No comments: