Tuesday, September 8, 2009

frituren in de olijfolie


Koken met olijfolie, vele mensen denken dat olijfolie alleen geschikt is voor de salade of een dressing.
Maar olijfolie ( extra vergin natuurlijk) is gezonder en smaakt beter dan boter en andere plantaardige oliën bij alle vormen van bereiding.
Bij frituren bijvoorbeeld, 100 % olijfolie, wordt alles veel knapperiger, lekkerder, lichter en minder vet. Geen vette smaak welke in de mond blijft hangen.
Maar je moet wel opletten, als de pan op temperatuur is, gelijk het product erin, tot 180 graden gaat alles goed. Dus de olie niet laten walmen.
Vindt je het te duur, koop dan de goedkoopste olijfolie welke je kan vinden en doe het daar mee. Naar verloop van tijd doe je het niet meer zonder!

2 comments:

Anonymous said...

Bakken in Extra Vierge is geen aanrader. Geraffineerde olijfolie (normaal of hooguit Vierge) kan prima. Is ook goedkoper. Maar frituren in Extra V. is een no go ivm het vrijkomen van verkeerde vetten in deze soort

Anonymous said...

Ola Anoniem,

Dit is een misverstand, als je op een normale temperatuur frituurt dat wil zeggen maximaal 180 graden en kleine porties tegelijk, gaat frituren in extra vergine olijfolie heel goed zonder dat er vreemde stoffen vrijkomen. Laat je de temperatuur te ver opkomen dan is dat niet goed, en kan je beter andere olies gebruiken.

inderdaad extra verge olijfolie is duurder, maar je kan ook in een wok frituren in kleine pories, gecontroleerde temperatuur en veel minder gebruik van de olijfolie. En hij is meerdere keren te gebruiken natuurlijk.

en wat smaak betreft is deze veeel lekkerder. en ze zeggen zo veel, dat de smaak weggaat bij hogerer temperaturen, niets is minder waar. probeer het zelf maar en test het maar uit.

Het is smaakvoller en frisser dan gewone ( olijfolie) olies om te frituren, en veel lichter in de smaakgevoel.

saludos ruud