Sunday, September 6, 2009

Emigratie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft bekend gemaakt dat maar liefst 700.000 Nederlanders concrete plannen hebben om te emigreren.













Vooral jongeren onder de dertig willen weg uit Nederland, werk en studie zijn daarvoor hun voornaamste motieven en ze denken vooral aan Australië of de Verenigde Staten. Dertig-plussers met emigratieplannen zoeken ruimte, rust en natuur. In 2007 waagde 123.000 Nederlanders daadwerkelijk de stap.(degene welke zich hebben uitgeschreven uit het register) 2 op de 3 emigranten is allochtoon, en 1/3 is autochtoon. Veelal gaan ze naar de buurlanden België en Duitsland waar de woningen en grond een stuk goedkoper zijn. Spanje staat op de 6 e plaats met 3971 emigranten. En dan te bedenken dat de helft van de in Nederland geboren emigrant na verloop weer teruggekeerd.

Zo ook in de regio waar wij zitten het verloop onder de emigranten is groot, heeft natuurlijk ook met de crisis te maken. Ben je werkeloos dan is dat een drama als buitenlander. De banen worden eerst vergeven aan de plaatselijke Catalaanse bevolking. En veel werk is hier niet.

Spanje is door een diep putje gegaan, maar het tij keert.

3 comments:

Sander said...

Het gaat inderdaad hard straks met de emigranten. Ik heb zelf een poos in Spanje gewoond (bcn) wat echt te gek was. Momenteel is de economie er slecht aan toe in Spanje en veel Engelsen trekken er weg (8% van het totaal) omdat ze hard geraakt zijn, oa door de pond.

Als je overweegt te emigreren check dan Latravia: Latravia voor emigratie info naar Spanje

Bas de Vries said...

Klopt de Spaanse economie gaat heel erg slecht omdat de economie vooral liep op woningbouw en toeristen. En die sectoren hebben harde klappen gehad. Maar er zijn ook kansen; het opleidingsniveau van Spaanse jongeren is hoog en de salarissen laag. Hierdoor is Spanje interessant voor internationals om zich in Spanje te vestigen.

Anonymous said...

Het werktempo is lager en een andere cultuur, maakt het weer moeilijker om je hier te vestigen als bedrijf.

saludos ruud