Sunday, June 7, 2009

Het mediterraan dieet/levensstijl

Gezond eten, daar draait het tegenwoordig allemaal om, en dat is het mediterrane eten, dat gegeten wordt in de landen rond de
Middellandse zee. Verse groentes, waarbij olijfolie en wijn een belangrijke rol spelen.
Het is een culturele en gastronomische schat, ontwikkelt door de eeuwen heen. De vele toepassingen ervan, bijvoorbeeld door de sla en dressings, ik kan niet meer zonder. Over de groente, aan tafel een scheut(je) er overheen doen. Probeer het eens met bloemkool/asperges, door de warmte van de gekookte groenten komen de mooie eigenschapen van de olie naar boven, nadat je de olie over de groenten hebt gedaan. Maar ook bij vers gebakken vis en dan aan tafel een klein scheutje olijfolie eroverheen: Het zal je verassen.
Olijfolie in gerechten, tomatensaus bijvoorbeeld bij de spaghetti etc. of als onderdeel bij een ander gerecht. Zo gebruik ik olijfolie bij het bakken van biefstuk. Zet een antibaklaag pan op, laat het heet worden, zonder er iets in. Over de biefstuk wat olijfolie doen, en evt. wat zout en peper, dit mag je ook na het bakken doen. De pan in, en dichtschroeien, goed blijven bewegen door de pan, tot hij goed is. Het voordeel is dat de olie er niet uitspettert, en het vlees lekker krokant is met meer smaak, minder vettigheid en sappigheid. Probeer het maar eens!
Het pakje bakvet komt bij ons het huis niet meer in, we doen alles met olijfolie. Vind je dat (nog) niet lekker, dan kan je het gaan proberen om een deel van de olijfolie te gebruiken met je favoriete bakvet. En na verloop van tijd gebruik je meer olijfolie en minder bakvet. Zo kunnen jij en je familieleden eraan wennen, want het is een andere smaak dan wat je gewend bent sinds de vele tientallen jaren. En geloof me een weg terug is er niet meer, je raakt eraan verslaaft.

2 comments:

Anonymous said...

Je hebt helemaal gelijk Ruud ... Ik kook en bak al met olijfolie sinds de jaren 70, toen ik 10 jaar in Spanje heb gewoond. Ik ben nu vele jaren ouder (en wat kilootjes zwaarder) in goede gezondheid, met een goed cholesterol gehalte en een prima bloeddruk. Als ik alles in (room)boter gebakken zou hebben zou ik vast hartpatiente zijn geweest :-).
Roomboter komt er bij mij maar twee of drie keer er jaar in als ik een lekkere cake of appeltaart wil bakken. Dat gaat trouwens ook prima met olijfolie.
Keep up the good work.
Esmeralda

Anonymous said...

thanxs,

saludos ruud